b3Long`s cHat..
[TuTuP]

x

sibling

tweet..

Like..

title top menu

Tuesday, February 8, 2011

Seafood Celup Tepung..

hari tu p vacation cuti2 sambil berehat..
bg princess makan angin sikit..
lepas agak lama ditimpa demam and summore admitted..

p jalan2 kat tepi pantai..
area yg agak terkenal dengan seafood celup tepung..
aka bahasa standardnya tempura.. eceh.. kekeke..
kami xmakan pun kat kedai tu..
tapau makan tepi laut sambil tgk2 gelagat manusia..
berbulu bijik mata pun ade..
ape nak buat.. lantokk le deme yew..

dah lame xjumpa sate ikan nih..
tatau plak princess suka sgt makan sate ikan ni..
kecik2 dulu ade laa ptg2 basikal xpun canggih skit moto
yg dtg jual menda alah ni..

tp skg tgk sepanjang pantai ada jual..
kat pasar malam kat Dungun pun ada jumpa..


lebam gak laa nak ngabih kan ni..
tp xper serahkan pada yg pakar.. kekeke.. pasti abis..

kat sini aku tempek kan resipi tradisi..
camana nak wak celup tepung ni..
korang leh pakai mcm2 seafood, mushroom pun boley..
n boleh jugak dibuat tuk goreng pisang..

Resipi :
Tepung Beras
Sedikit Air Kapur
Sedikit Kunyit Serbuk / debu
Sedikit Garam
Sebiji Telur (Telur itik lagi bagus)
Air

Cara2 nya..
Pukul telur agak2 laa kan xyah laa kembang sangat..
Gaulkan bersama semua bahan2 di atas..
tambahkan air sedikit demi sedikit..
jgn terlalu pekat atau cair..

masukkan seafood, xkire laa udang ker, sotong ker, ikan ker..
mushroom ker.. erk mushroom tuh seafood ker..
boleh wat goreng pisang jugak..
then goreng laa...

mudah kan.. try la... sedap woo percayalaaaaa....


2 comments:

  1. terliur plak tengok ikan dan sotong celup tepung tue...huhu

    ReplyDelete
  2. @ MaWaDDaH : terliur ek.. jom weekend nih kita buat sendiri plak.. resipi dh tempek tu.. torai laa.. hehehe..

    ReplyDelete