b3Long`s cHat..
[TuTuP]

x

sibling

tweet..

Like..

title top menu

Tuesday, January 27, 2015

Petua Masak Bubur Nasi/Kanji/Moi Cantik Menarik Kebaboom..

Yesssss.. Bubur nasik.. bunyik macam mudah jek kan..
"eleeeehh sebelah mata pun boleh buat ja kalau bubur nasik nih.." ade cakap gini kan kan..
me found out some good advise or petua dari orang lama untuk masak bubur nasik nih dengan betui..

so as always me park in my blog untuk rujukan esok-esok hari kalau nak kasi cantik cantik..
by the way.. thanks uncle "MamakHaji" for sharing this..

Me acelli suka jugak dengan bubur nasik nih.. makan dengan masak sayur kicap and ayam goreng.. plus-plus plak ngan bilis yang goreng garing garing.. pergghhhh mabeles kot rasa dia.. bertambah bermangkuk-mangkuk lerr.. well bubur nasik tak pa ja makan banyak.. hihihhii..then since hubby macam tak pandang sangat bubur-bubur nih.. sekali jer kot me pernah buat time dia sakit hari tuh.. bermangkuk la jugak dia makan.. hihihihi..

Sukatan air dan beras....
untuk pekat 1 cawan beras + 8 cawan air..
untuk pekat sederhana 1 cawan beras + 10 cawan air...
utk cair atau nipis 1 cawan beras + 12 cawan air...

Untuk elakkan kanji/bubur anda terbakar di bawah periok dan yg akan hasilkan aroma tak menyenangkan.. masukkan 2 sudu logam kedalam bubur..

Kalau takut bila masak bubur ini air nasi membuak melimpah dan kotorkan dapur anda..isi air cuma 70% kedalaman periok anda..
tapi formula air + beras kena ikut juga...cari saiz periok yg bersesuain.

Petua nak kilatkan (velvet) bubur nasi pula..
basuh beras..buang airnya (mcm masak nasi) masukkan 1 sudu kecil minyak dan 1 sudu kecil garam..
biarkan beras itu selama 30 minit..
basuh balik beras..
dan masak dengan api dapur sederhana dlm 1-3 jam..

Alright.... thats it!!

Assalamualaikum..
LadyofGee




No comments:

Post a Comment