b3Long`s cHat..
[TuTuP]

x

sibling

tweet..

Like..

title top menu

Monday, August 13, 2012

Biskut Arab Suji

Malam minggu me buat lagi satu jenis biskut raya..
Biskut nih favret me masa kecik2 dulu..
Biskut Arab Suji..
Dah berganti obeng ni kan.. hihihi..
Pantang ada rasa nak membaking ajer..
Menjadik laa kek or biskutnya kan..


Bahan - Bahan

1 tin kecil 125G minyak sapi
3 sudu besar susu tepung
1/2 cawan gula ising
Tepung Gandum
Kismis / Ceri untuk hiasan.
Gula ising 

Cara-cara :
1. Uli tepung gandum bersama dengan mingak sapi sehingga adunan tidak melekat di tangan, tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut.. Sebab tu me tak letak brp byk tepung gandum. Normally me buat biskut gandum depend on the doh.. Kalau lembut adunan tambah lagi.. 
2. Masukkan gula ising. Me guna sikit ajer gula sebab at the end nanti nak gaul biskut dengan gula plak kan.
3. Masuk kan susu tepung.
4. Uli semua bahan.
5. Bulatkan dan letakkan hiasan kismis / ceri..
6. Bakar 10-15 minit in 100degree.
7. Sesudah masak, angkat dan anginkan sehingga sejuk..
8. Gaul bersama gula aising..
9. Siap dah.. boleh terus ngap nak masuk tupperware ker sesuka hati hangpalah.. hihihihihi.. ;)



Sunday, August 12, 2012

Bubur Kacang Hijau & Sagu

Hari nih dah puasa ke berapa ek?
Teruk kan? Puasa ke berapa pun tak ingat dah..
Yang tau raya hari Ahad.. boleh plak.. huhuhu..
Since semalam Sabtu, me masak lah.. 
Hari nih buat kan bubur kacang hijau buat berbuka.. 


Simple one how to cook it.. 

1 peket kecil kacang hijau..dlm 200G
Air Secukupnya.. me letak 1 1/2 inch melebihi paras kacang hijau..
Secawan Santan
Sehelai daun pandan
3 sudu besar gula melaka
3 sudu besar gula
3 sudu besar sagu
Sedikit Garam

Cara masak : 

1. Rendamkan kacang hijau dalam 2 jam 
2. Masukkan kacang hijau dan air, sukatan air melebihi 1 1/2 inch dari aras kacang hijau. Masakkan sehingga kacang hijau kembang dan lembut
3. Masukkan sagu, masakkan sehingga sagu kembang. Tambahkan air kalau perlu.
4. Masukkan daun pandan kemudian santan.. kacau perlahan-lahan..
5. Masukkan gula melaka.
6. Masukkan gula dan sedikit garam.. Sedia untuk di hidang.. 


Selamat berbuka.. 



Friday, August 10, 2012

Dance In the Rain..


Got it? Ok, good..

Me dah ngantuk giler nih..
Lagi 2 jam nak balik..
Keje banyak lagi blum setel..
Arghh.. pedulik coz next week my hectic week..
Ntah sempat ker tak nak feel2 raya..
Sedih!!!!



Thursday, August 9, 2012

Bunga Cina.. Bunga Dahlia.. Semperit..


Uols semua dah start buat pojet cookies raya ka?
Me baru start satu jenis aje semalam..
Fikirkan next week would be a hectic week for me..
Kita buat dulu satu jenis..
Me pilih buat Bunga Dahlia dulu since my princess suka biskut nih..

Si dahlia.. bunga cina.. samperit pun ada kot org panggil eh..
mana-mana lah.. ni lah hasil me punya bunga dahlia..
alhamdulillah.. its taste good..
bunga pun menjadi tak penyek..
ade yang cakap me punya bunga dahlia nih gemokss..
hahahaha.. me snap via Instagram ler frenss...
memang nampak gemokss.. hihihihi..


Duk dari dalam obeng.. lupa nak snap yang dah siap..
tangan sibuk duk menepis si kecik sibuk nak nolong jugak.. hahaha..
Walaupun mengacau..tapi seronok buat cookies dia ada..
Dia nampak so excited sangat..

Resepi my Bunga Dahlia :


250 G Butter,
1 cawan gula Ising,
1 1/2 Cawan Tepung Kastard,
1 Cawan Tepung Jagung,
2 Biji Kuning Telur,
1 sudu kecil Esen Vanila,
Tepung Gandum..

Cara-cara :
1. Pukul butter and gula ising.. Jangan sampai kembang sangat.. me pakai tangan jer tak guna mixer pun..
2. Masukkan kuning telur one by one.. pukul lagi.. then masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung kastad, tepung jagung.. Gaulkan..
4. Masukkan tepung gandum.. me tak letak gram, sebab me stop tepung gandum until adunan dah tak melekat kat tgn..
5. Then boleh la gunakan acuan bunga dahlia anda.. tak kira laa bunga kembang berapa belas.. me guna yang plastik tu ajer..
6. Bakar about 15-20 minits dalam suhu 150 degree..

*Seeloknya adunan tuh di tutup dengan kain lembab, supaya ia tak mengeras nanti nak tekan-tekan tu susah..

Wednesday, August 8, 2012

Janji di Tepati..


alhamdulillah.. blog me dah ok dah kan..
sibuk2 pun kalau lah blog ok, at anytime me nak hapdate pun boley
kalau blog ok nih kan kan..

mood la nih *sekarang nih* sangat lah heppi..
walaupun hati nih ade jer yang tak syiok..
kenapa? hurmm its about my work laa..
you know, kalau pikir pasal keja, sapa pun tak syiok..
tambah kalau keja mcm me nih yang kadang2 dah tak bernyawa dah..
tak payah pikir.. tak payah pikir.. wat semak otak jer..

skang nak citer happy happy jer..
dah dekat nak rayer nih haa.. wat per sesedih kan hati sesemakkan kepala kan..
amacam uol pny raya preparation? alhamdulillah v'ol dah settle..
itam kauuuuuu our theme this year..
one of my and my hub faveret kaler.. ok dah dah out of topik..

ape yang me ckp janji di tepati tu tadi?
ahaksss... hubby me dah gantikan my obeng..
last 2years me return to my hometown.. me bwk balik byk peralatan baking me..
and me return balik to Penang, due to a few things especially kiddos..
me tinggal ajer barang perkakas membaking me kat hometown,
..yg me sgt lah sayang tuh.. huhuhu.. *nangis*
hubby janji, will buy a new one for me..
aceli dia payah gak nak bagi kat me obeng tuh..
coz dia tau me nih minat baking2 nih..
bukan ape, dia kesian, me nih byk sgt benda nyer..
dia takut me meletih.. huhuhuhu..
dengan anak2 me yg kecik2 lagi, kerja me yg meletihkan otak me
yang  tak pernah nyer nak abess..and also my study..
dia takut me nanti letih.. dia sayang kat wife dia.. hik hik hik..
kita kasih dia jugak.. ;)


Tadaaaaaa... ini lah my new obeng.. me sangat-sangat seronok..
dengan bergantinyer obeng me nih means hubby me dah bagi me greenlight..
huhuhuhuh yeaaaa.. greenlight untuk continue my hobby..
baking baking baking..
syaratnya tentulah jangan bebankan diri sampai penat or letih..
Tanggungjwab terabai.. study ntah ke mana nanti..
Thank you ya my lovely darling..
Nanti mama bake cake best2 kat papa eh.. huhuhu..


And my first trial.. dah lama sangat dah tak membaking..
sangat laaaa dup dap dup dap dada me nih ..
Me try buat fruits cake...
Tunggu jer me depan obeng tuh sampai masak.. keh keh keh..


Ni lah hasil pertama.. alhamdulillah.. masih tak lupa resepi kek buah me nih..
and the skills still with me.. hehehehe.. need to polish skit.. dah lama tinggal..
for this cake, just me punya adunan tak padan dengan my acuan..
cake nampak kemetot.. tapi alhamdulillah.. rasa nyer wallaaaa..
hantar sikit to my ipar.. so happy she said sangat sedap.. huhuhuhu..

Nanti tunggu kemunculan hasil-hasil baking me..
Hubby said.. "Habislah dah tak bau Ambe Pure dah rumah dia..bau cake jer.."
Hehehehehe.. Ok aper..


Monday, August 6, 2012

Finally..

Phiewww.. finally my blog dah recover back..
saper ler yang mengong sangat menjeles ngan blog me nih..
blog yang tak ade ape2 pun.. ish..
dah sampai 3bulan me xleh nak even go through my own blog..
nasib ler baik laa kan me pny life sgt hectic this few month..

suam2 kuku pun.. me still syg my blog okeh!!!


Tuesday, July 3, 2012

Tak Dan Tak Dan Tak Dan!!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
thanks for visiting.. *ada ker yg visit?*
its a real hectic life.. *vomit blood*
really cannot find a space at all..
will come back once all this release, InsyaAllah.. BUT WHEN!!!?? 
*phieewww i dont have the answer----> crying*

anyway save the dates and pray for me..
28, 29 & 30th July.. 
All the best.. !!



picas pinjam ngan pokcik google.. sangat sesuaaaaaaiiiii..
 thanks pokcik.. tapi tak cukup lg tu tgn, kena tambah lagi dua.. 
my lovely hubby and kiddoss.. hahaha.. *pitam*

but Alhamdulillah I have a big fan & supporter.. thanks love..