b3Long`s cHat..
[TuTuP]

x

sibling

tweet..

Like..

title top menu

Thursday, August 9, 2012

Bunga Cina.. Bunga Dahlia.. Semperit..


Uols semua dah start buat pojet cookies raya ka?
Me baru start satu jenis aje semalam..
Fikirkan next week would be a hectic week for me..
Kita buat dulu satu jenis..
Me pilih buat Bunga Dahlia dulu since my princess suka biskut nih..

Si dahlia.. bunga cina.. samperit pun ada kot org panggil eh..
mana-mana lah.. ni lah hasil me punya bunga dahlia..
alhamdulillah.. its taste good..
bunga pun menjadi tak penyek..
ade yang cakap me punya bunga dahlia nih gemokss..
hahahaha.. me snap via Instagram ler frenss...
memang nampak gemokss.. hihihihi..


Duk dari dalam obeng.. lupa nak snap yang dah siap..
tangan sibuk duk menepis si kecik sibuk nak nolong jugak.. hahaha..
Walaupun mengacau..tapi seronok buat cookies dia ada..
Dia nampak so excited sangat..

Resepi my Bunga Dahlia :


250 G Butter,
1 cawan gula Ising,
1 1/2 Cawan Tepung Kastard,
1 Cawan Tepung Jagung,
2 Biji Kuning Telur,
1 sudu kecil Esen Vanila,
Tepung Gandum..

Cara-cara :
1. Pukul butter and gula ising.. Jangan sampai kembang sangat.. me pakai tangan jer tak guna mixer pun..
2. Masukkan kuning telur one by one.. pukul lagi.. then masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung kastad, tepung jagung.. Gaulkan..
4. Masukkan tepung gandum.. me tak letak gram, sebab me stop tepung gandum until adunan dah tak melekat kat tgn..
5. Then boleh la gunakan acuan bunga dahlia anda.. tak kira laa bunga kembang berapa belas.. me guna yang plastik tu ajer..
6. Bakar about 15-20 minits dalam suhu 150 degree..

*Seeloknya adunan tuh di tutup dengan kain lembab, supaya ia tak mengeras nanti nak tekan-tekan tu susah..

2 comments:

  1. nk tempah dgn tnee lah.....hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi.. tempah nanti kecewa.. sbb kot ler tnee jer rasa sedap.. org lain rasa hampeh.. ekekeke..

      Delete