Teruk kan? Puasa ke berapa pun tak ingat dah..
Yang tau raya hari Ahad.. boleh plak.. huhuhu..
Since semalam Sabtu, me masak lah..
Hari nih buat kan bubur kacang hijau buat berbuka..
Simple one how to cook it..
1 peket kecil kacang hijau..dlm 200G
Air Secukupnya.. me letak 1 1/2 inch melebihi paras kacang hijau..
Secawan Santan
Sehelai daun pandan
3 sudu besar gula melaka
3 sudu besar gula
3 sudu besar sagu
Sedikit Garam
Cara masak :
1. Rendamkan kacang hijau dalam 2 jam
2. Masukkan kacang hijau dan air, sukatan air melebihi 1 1/2 inch dari aras kacang hijau. Masakkan sehingga kacang hijau kembang dan lembut
3. Masukkan sagu, masakkan sehingga sagu kembang. Tambahkan air kalau perlu.
4. Masukkan daun pandan kemudian santan.. kacau perlahan-lahan..
5. Masukkan gula melaka.
6. Masukkan gula dan sedikit garam.. Sedia untuk di hidang..
Selamat berbuka..
No comments:
Post a Comment