ni cita hari ahad weekend semalam..
dear other half request sup tulang..
since sabtu me dah sibuk dengan back to back paper..
balik pulak follow other half carik barang untuk belaan dia..
adoooi la haa ngalahkan orang pompuan shopping dah aihh.. hihihihihihi...
sampai rumah dah maghrib.. pas maghrib me teruih pengsan tak hingat dunia dah..
gadaq balik hat tak tidoq study la kunun.. huhuuu..
tu cita dia asbab tak masak hari sabtu.. hihihi..
then ganti balik masak hari ahad la nah..
since other half dah request.. senang la keja..
kita masak ja nohh..
nin dia.. sup tulang ku tulang mu jua..
favret sepanjang zaman my other half..
sat kami share resepi nah..
kalu makan sup tulang nih tak mau nasik dah..
kita cicah ngan roti jah.. sedap baq hang...
Resepi Sup Tulang
1kg tulang lembu (suh depa potong siap2)
1 setengah biji bawang besar
5 atau 6 biji bawang putih
1 setengah inci halia
3 biji cili padi
2 paket rempah sup bunjut adabi (sup tulang)
2 sudu teh lada hitam (serbuk hat kasaq skit tuh)
3 sudu teh rempah sup
1 sudu besar cuka masakan
1 sudu besar garam
1 sudu teh gula perang / merah
sedikit perasa
air secukup nya.. (3/4 dari periuk)
Cara-cara nak masak
1. Masukkan tulang dalam periuk pressure tuh.. (Mudah, cepat dan jimat gas, huhuhhu.. periuk besa pun tak pa, tapi lambat laa.. kalau hampa masak kul 6 petang mau kul 10 or 11 malam jugak la bleh makan.. ngeeeee.. hazab..)
2. Satu setengah bawang besar dipotong, bawang putih, cili padi dan halia di ketuk -ketuk.. Campak dalam periuk..
3. Semua bahan-bahan len pun hampa campak ja dalam periuk sama.. Tapi rempah-rempah sup bunjut tu hampa cuci laa sikit..
4. Masukkan air. Buh atas dapuq.. Tunggu masak.. kalau pakai pressure cooker tuh.. biaq p depa menjerit lelama sikit.. dalam 15-20 minit.. pastu baru bukak nah.. Kalau sup dah pekat.. ready.. tabur la daun sup, daun bawang, tomato or bawang goren.. syuurrrrr ja makan ujan-ujan hoiii.. sedap....
P/S
* kalau hampa pakai periuk biasa, petua nak bagi dagin lembut, banyak petua kan.. ada yang buh ketuil ais, ada yang buh panadol pun.. sebab tu kadang ada yang lepas makan kenduri yang cirit birit.. huhuhuhu.. selalu kami tak pakai petua hat tuh.. kami selalu pelankan api.. guna api yang paling pelan yang tara hidup tak hidup ja.. tunggu sampai la mendidih.. dah start mendidih baru la hampa pi perbesaqkan api dapuq tuh.. insya Allah.. lembut dagin nanti.. tapi... hazab la sikit nak menunggu ehhh.. 5. 6 jam la baru bleh makan kot..
** pakai pressure cooker, memang cepat.. dalam 45 minit hampa dah boleh makan.. suka ati nak guna api besaq mana pun.. tapi careful haa.. sebelum buka periuk tuh.. hampa make sure pressure tuh keluaq semua dulu.. toksah duk p gatai usaha pi bukak dia.. satunya opkos lah memang sangat la ketat, and kalau kederat orang pompuan memang tak mampu kot nak bukak.. meletop oooii.. jangan buat pasai.. tolak tombol itam tuh dengan senduk bagi pressure kluaq abis sampai la diam.. pastu buka la periuk hampa.. huhuhu..
assalamualaikum..
LadyofGee
No comments:
Post a Comment