akhirnya last weekend terhasil lah jugak my red velvet..
sebab last Sunday we all outing di pagi hari..
And petang nye si daddy meng '5s' kan gadgetnye..
me pun jalan kan la pojet me jugak..
Hati manyak seronok sebab this was my 2nd time trial and menjadi dengan jayanya si baldu merah me nih..
So me akan share the resipi untuk tatapan me one fine day senang nak repeat buat lagi..
You all kalau nak try pun boleh... trust me recomended tak payah beli lagi dah..
Nak buat berniaga pun bolehhhh..
Sedapnya ya Allah hai.. hehehehe..
Habis lah dah reti buat sendiri.. Dah la sedap.. Boleh makan banyak-banyak..
Pesan ngan member sikit dan mahal.. Makan tak puas..
Bought kat pasar malam.. nipunyer ade.. sakit pulak hati kita..
Tapi..
Buat masa terdekat nih.. tak boleh dah.. Stop dulu..insaf.. huk huk huk..
Sebelum belanja resepi.. Mai belanja gambaq dulu..
Tapi maaflah sesangat me lupa dah laa ceduk resepi nih tang mana..
Halal la nah.. Murah rezeki hampa..
Nih la rupa cream cheese yang me guna and jugak Whip cream..
Asalnya nak carik la apa nama philladephia apa ka..
Tapi masa shopping tuh tak ada..
So me belasah saja la sambil doa byk2 harapkan menjadi..
Alhamdulillah menjadi elok topping si baldu merah me..
Tadaaaaa... Ni la ghupa si baldu merah me.
Me buat dua adunan.. Resepi kat bawah satu adunan saja..
Bleh la tebai nih.. Sukaaaaa...
Sedappp!!!
Resepi Red Velvet Cake (Me buat dua adunan)
Bahan A - Untuk diayak
bersama.
250 gram tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder
Bahan B -campur dan kacau
sebati.
240 ml buttermilk - (240 ml susu cair + 1tsb cuka masakan)
2 tbsp pewarna merah
Bahan C -
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
Bahan D -
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda
Topping - Cream Cheese
Frosting.
227 gram cream cheese
3sdb gula aising
100 ml whipped cream
Cara - Cara buat kek.
Pukul butter selama dua atau
tiga minit sampai kembang.
Masukkan gula kastor dan pukul lagi selama tiga
minit atau lebih.
Masukkan telur satu persatu.
Pecahkan telur sebiji. Pukul
dalam masa 2 minit.
Kemudian pecahkan satu biji lagi. Pukul lagi dalam masa
tiga minit.
Masukkan esen vanilla. Pukul
selama seminit.
Masukkan bahan A dan bahan B
secara berselang seli.
Mulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga.
Campurkan dengan kelajuan perlahan.
Dalam bekas kecil, masukkan
bahan D (cuka dan baking soda) bersama.
Tunggu sehingga buih cuka dan
baking soda berhenti mengeluarkan bunyi seperti berdesir.
Tuangkan ke dalam adunan dan
kacau sehingga sebati.
Masak la kek.. Temperature and timing terpulang pada oven memasing nah.. Tak leh nak kata berapa berapa.. Lagipun me memang tak pernah ikut temperature yang depa bagi kat resipi sbb oven kita pun tak sama kan..
Okeh.. Selamat Mencuba..
Jumpa lagi..
nasib baik SA x pandai2 baking lagi..hahahaha
ReplyDeleteterkial2 gak nih pun sis.. tu yang seronok sangat menjadi tuh.. hihihihi..
Delete